Dokumentacja techniczna
Dostępne opakowania
Worek
25 kg
Właściwości

Bontar B zawiera:

  • 5% azotu (N) całkowitego w formie amonowej,
  • 7% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i w wodzie,
  • 5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 16% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 6% wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 4% magnezu (MgO) całkowitego,
  • 34% siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie,
  • 0,13% boru (B).

 

Optymalne zestawienie podstawowych i drugorzędowych składników pokarmowych oraz siarczanowe formy potasu i magnezu (65% deklarowanego MgO występuje w postaci siarczanowej, rozpuszczalnej w wodzie) zapewniają odpowiedni wzrost roślin, poprawiają jakość plonów (smak, wygląd i zapach) oraz zwiększają odporność na suszę, mróz i choroby.

  • Siarczan potasu - poprawia jakość wysokowartościowych upraw i ich plonów, w szczególności owoców, warzyw, tytoniu a także roślin ozdobnych; wzmaga pobieranie fosforu oraz mikroskładników pokarmowych; zwiększa odporność na suszę, mróz, owady i choroby.
  • Siarczan magnezu - wpływa korzystnie na wielkość i wybarwienie owoców, nadaje im aromat oraz ogranicza nadmierne gromadzenie się azotanów; uczestniczy w wytwarzaniu witaminy A, zapobiega przedwczesnemu opadaniu liści i występowaniu plamistości oraz przebarwieniom igieł.
  • Wapń - zwiększa rozmiar owoców, ich jędrność i wybarwienie, poprawia własności przechowalnicze, zmniejsza wrażliwość owoców na transport, ogranicza występowanie chorób przechowalniczych t.j. gorzkiej plamistości podskórnej jabłek i suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidorów.
  • Bor – reguluje prawidłowy wzrost organów generatywnych (słupek, pylniki, pyłek) oraz najmłodszych części pędów i korzeni, wpływa dodatnio na procesy związane z kwitnieniem, zapłodnieniem, zawiązywaniem nasion, z funkcjonowaniem i podziałem komórek, wpływa dodatnio na gospodarkę wodną i procesy oddychania oraz właściwy rozwój tkanek przewodzących (prawidłowa dystrybucja wapnia w roślinie).

 

Przeznaczenie

BONTAR B jest uniwersalnym nawozem ogrodniczym przeznaczonym do nawożenia drzew i krzewów owocowych oraz warzyw w uprawach polowych i pod osłonami.

Zasady stosowania

Zalecane jest stosowanie nawozu przed siewem lub sadzeniem roślin – należy go wymieszać z glebą na głębokość do 15 cm. Nawóz może być wykorzystywany do przygotowywania podłoża w uprawie warzyw i roślin ozdobnych pod osłonami oraz do posypowego nawożenia pogłównego.

Dawkowanie
Uprawiane rośliny Dawka nawozu (kg/ha)
warzywa w uprawach polowych 200-800
truskawki 350-600
maliny 400-650
sady młode (1-3 lat) 350-500
sady owocujące 400-600
rośliny ozdobne 400-600